Lissabon

Het stond al even op mijn bucketlist vanwege de oude gele trammetjes, smalle straatjes met kleurrijke huisjes, traditionele Fadomuziek en overheerlijke pastel de Nata. Na veel horen en lezen moest ik ook absoluut een bezoekje gaan nemen aan de Portugese hoofdstad.

Lissabon wordt door locals vergeleken met een waaier. De smalle straatjes, waar het karakteristieke trammetje met moeite tussendoor past, geven Lissabon een gesloten karakter. Maar vanuit het niets kan de stad zich openen en komt er een geweldig panoramisch uitzicht een glinsterende rivier tevoorschijn. Als een waaier die zich opent.

Wanneer Nederland zich midden in de herfst waant ben ik op een 3-daagse trip opgewarmd door de vele zonnestralen die nog aanwezig waren in november.

Je kunt de stad op meerdere manieren ontdekken. Wij kozen geregeld voor de benenwagen maar soms moet je je gewoon even overgeven aan het makkelijke openbaar vervoer en de benen de rust geven. Lissabon bestaat uit 7 heuvelen dus je gaat hellingen op en af. Verdwalen ga je zeker wel een keer! Een goede work-out als je het mij vraagt!

Het gidsje 100% Lissabon heeft ons door de smalle straatjes geleid naar de hotspots van Lissabon. Dit vind ik persoonlijk de Must-do’s:

Neem tram 28: Dit schattige trammetje brengt je door de populaire wijken als Graça en Mouraria. Kneuterige, smalle straatjes met huizen met honderden tegeltjes, die zie je in overvloed!
Kasteel de Sao Jorge: Je kunt niet om het kasteel heen. Deze is van alle hoeken van de stad te zien en als je er eenmaal naar toe bent geklauterd sta je versteld van de vergezichten.
Eet Pastel de Nata: Deze eet je natuurlijk bij de beste bakker in town, Tartine! Lekkerder vind je ze niet 😉
Pak de Santa Justa lift: Deze lift is gemaakt door een leerling van meneer Eiffel (van de Eiffeltoren) en dit is te zien vanwege de materialen. Deze 45 meter hoge lift zorgt ervoor dat je snel op het Carmoplein bent.
Pink street: Een hele straat in het roze geasfalteerd. De één vind het raar en de ander hip. Ik behoor tot de laatste. Adres: Rua Nova do Carvalho, Cais do Sodré.
Mercado da Ribera: Dit is één van de grootste, overdekte markten van Lissabon. Perfect voor de culinaire onder ons.
Torre de Belem: Dit fort was vroeger uitgangspunt voor veel handels- en ontdekkingsreizen van de Portugezen. Maak gelijk een wandeling langs de Taag.
Eten onder het genot van Fado muziek: restaurant Sr Vinho is zeker een aanrader.

Sintra
Als je een kastelen en paleizen – lover bent moet je naar het sprookjesachtige Sintra! Deze stad heeft zijn plekje op de werelderfgoed meer dan verdient!
Fotogeniek is het hier zeker. Er is veel te zien dus trek er een dag voor uit. Vanaf treinstation Rossio in Lissabon vertrekt elk kwartier een trein naar Sintra. Je bent er binnen een kleine 40 minuten en kaartje voor een retour kost slechts 5 euro. Ter plaatse pak je het beste bus 434. Deze bus stopt bij het treinstation, centrum, Castelo dos Mouros en Palácio da Pena. Prima voor een dagje sightseeing. De prijzen voor de entree zijn niet mis maar je moet deze plek toevoegen aan jouw stedentrip naar Lissabon.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *