Zuid-Afrika

Toen ik Zuid-Afrika ging ontdekken was mijn gevoel geheel blanco. Ik wist simpelweg niet wat ik moest verwachten. Maar dit land heeft mij verrast en rijker teruggebracht en ik vertel je graag waarom.

Zuid-Afrika wordt ook wel een wereld in één land genoemd. En niets is minder waar. Er is een fascinerende mengeling van culturen en er worden wel 11 talen gesproken. Het Afrikaans komt voort uit het Nederlands en ik kon gewoon in mijn eigen taal communiceren in een land wat ruim 14000 km verder ligt.  Hoe bijzonder! Woorden als baie dankie (bedankt), braai (Barbecue) en hysbak (lift) deden mij keer op keer glimlachen. De eerste kennismaking in Johannesburg was daardoor gelijk goed.

Een onterecht imago. 

“Joburg” is hoe de inwoners van Johannesburg hun stad noemen. Crimineel, verpauperd zijn woorden die samenhangen met Johannesburg. Maar waarom eigenlijk? Wij sprongen in de Hop-On Hop-Off bus to see it ourselves. Deze stad heeft mij positief verrast. Hippe wijken, mooie streetart en fascinerende musea wisselden zich af. Het Apartheid museum is een museum niet je niet mag missen. Hier werd ik geconfronteerd met rassenscheiding en de gruwelijkheden waar Nederlanders ook een aandeel aan hadden. De beelden, verhalen en geluiden komen wel binnen.

In Zuid-Afrika leeft arm en rijk naast elkaar.
Het grootste township van Zuid-Afrika, Soweto kwam ook bij mij binnen. Een local nam ons vol trots mee naar zijn thuis en liet ons kennismaken met de arme maar gastvrije bevolking van Soweto. Met de fietstour kwam ik langs het huis van Mandela en Desmond Tutu en proefde ik bier bij een shebeen (illegale kroeg tijdens de apartheid). Het is indrukwekkend hoe deze mensen in bittere omstandigheden leven maar toch die glimlach op hun gezicht houden. Ze zijn trots op hun wijk en zullen hier nooit meer weggaan. Ik heb mij hier geen moment onveilig gevoeld maar het is wel aan te raden om goed voorbereid op pad te gaan en je door een gids rond te laten leiden.

Avontuur en ontspanning in Kaapstad

Kaapstad is een stad met een prachtige kust, leuke winkeltjes, restaurants en een moderne architectuur. Dit is de place to be voor avontuur en ontspanning en eerlijk gezegd zou ik hier wel willen wonen. Met een ouderwetse Harley Davidson zijspan motor en de wind door mijn haren zijn we over het Kaapse schiereiland rondgecrosst. Wat een prachtige uitzichten op de Atlantische Oceaan. Ik verruilde de motor voor een mountainbike bij de Cape Winelands. Sporten en een wijntje drinken op een wijnboerderij gaat hier heel goed samen. Erg leuk om te leren hoe wijnen worden geproduceerd. Om mijn trip spectaculair af te sluiten genoot ik van een lunch bij Le Quartier Français in Franschhoek. Dit is een sterrenrestaurant onder leiding van de Nederlandse chefkok Margot Janse.

Wildlife op zijn best

De bruisende steden kun je ook zeker inruilen voor een oase van rust. De ultieme safari ervaring krijg je hier met de zekerheid om veel wildlife te spotten in de nationale parken, wildreservaten en privé wildparken. Ik ging naar de laatste, Kapama Game Reserve. Vanuit de ienie mini airport van Hoedspruit werd ik verwelkomd door Ranger Paul met zijn safarikleding en jeep die mij de eerste safari-ervaring (buiten de Beekse Bergen dan) ging geven. Tijdens de transfer stond ik al oog in oog met buffels, zebra’s en giraffes. Zo’n transfer heb ik nog nooit gehad. Het werd daar alleen maar beter met de avond en ochtend game drives waarbij er 4 van de Big 5 werden gespot in korte tijd. De natuur op zijn best! Tot slot ervaarde ik een bijzonder moment waarvan de ranger zelfs opsprong! 3 leeuwen jaagden op een jonge zebra en peuzelden hun avondeten op 3 meter van de jeep op. Een moment om nooit te vergeten.

I’ll be back!

Vanuit mijn werk weet ik dat Zuid-Afrika voor veel Nederlanders een droombestemming is vanwege de mooie landschappen, de goede infrastructuur, het zonnige klimaat, de super vriendelijke mensen en betaalbaarheid. Hier kan ik na deze reiservaring echt ja op knikken! Het meeste indruk heeft het wildlife op mij gemaakt. Hoe bijzonder is het om zo dichtbij de natuur te komen op een verantwoorde manier en te leren van de rangers. Ik heb nog maar een piep klein stukje van Zuid-Afrika gezien en ik kan je verzekeren dat ik zeker een keer terugkeer.

 

TIP: Huur een auto en ga zelf op pad! Om het land echt te ervaren en meer in contact te komen met de locals kunt je het beste zelf rijden. De wegen zijn erg toegankelijk en de bewegwijzering is goed.

TIP: In zowel Kaapstad als Johannesburg is er een Neighbourgoodsmarkt. Op zaterdag komen hier vele mensen van over de hele wereld bijeen om te eten, de laatste roddels te bespreken en te genieten van het Zuid-Afrikaanse leven. Proef hapjes, drink wijn uit de streek en maak kennis met de bevolking!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *